marți, 13 decembrie 2011

Mitul lui Mos Craciun- adevar sau minciuna? Ce spunem copiilor nostri?

Odata cu venirea sarbatorilor de iarna vedem cum incepe sa se animeze totul in jurul nostru si ca indiferent poate, de cit de suparati, obositi, sau tristi am fi tot ne atrage atentia un colind sau un bradut pe care il intilnim in drumul nostru.
Magia Craciunului isi spune cuvintul si acum peste ani cind nu mai suntem copii.
Dar oare in lumea acesta in care mai totul este tehnologizat, mai merita sa mai spunem si sa mentinem credinta copiilor nostrii in existenta lui Mos Craciun?
Oare asta nu inseamna credulitate si naivitate?
Din punct de vedere al stadiilor de dezvoltare a copilului, virsta aceasta a prescolaritatii, se afla in stadiul inteligentei preoperationale asa cum a fost ea bine denumita de un cunoscut psiholog-J.Piaget
In acest stadiu gindirea copilului este de tip animist, magica, in care toate lucrurile prind viata, iar universul copilului este populat de personaje imaginare bune sau rele.
Este un stadiu normal al dezvoltarii psihologice ce face trecerea si pregateste existenta altor stadii de dezvoltare.
Cu alte cuvinte este o etapa importanta in dezvoltarea viitoare a copilului de care trebuie sa tinem seama
Acest tip de gindire magica are rol in dezvoltarea imaginatiei, a creativitatii si nu numai.
Copii au nevoie de acesta lume care exista in povesti, populata cu personaje imaginare inclusiv Mos Craciun pentru ca ei sa se dezvolte psihic armonios.
Astfel iau contact cu diferite stari, comportamente si tipuri de atitudini intr-un mod indirect, securizat, dar care pregateste intrarea lui in etapele viitoare din drumul lui spre maturizare
La ce ajuta unui copil existenta lui Mos Craciun ?
Asemanator basmelor, copilul va sti ca exista un personaj bun care ii implineste dorintele, aduce multa bucurie in jur si il iubeste pentru ceea ce este indiferent de ce a facut bun sau rau.
Uneori existenta acestui personaj devine un instrument de manipulare al copilului in sensul ca daca, este sau nu cuminte , Mosul il va rasplati pe masura
Acest lucru arata ca il vom invata pe copil ca el trebuie sa fie perfect sau sa faca pe placul cuiva pentru a primi daruri de la Mos Craciun
Este ca si cum am pune o saminta care mai tirziu va rodi de exemplu in: nu sunt bun, nu sunt demn de a fi iubit pentru a primi lucruri frumoase sau pentru a avea lucruri frumoase, deoarece nu sunt perfect,am gresit, sunt rau sau sa fac pe plac altora indepartindu-ma de la ceea ce sunt si ce vreau pentru mine pentru ca numai asa voi fi rasplatit iar dorintele imi vor fi implinite
Revenind la copii si greselile lor, acestea pot fi indreptate aratindu-le unde au gresit, nu sa folosim acest prilej ca pe un instrument de indreptare a lor
Aceasta sarbatoare este de fiecare data un moment pentru a invata, a ne reaminti ca toti avem dreptul sa fim iubiti asa cum suntem.
Scrisoarea catre Mos Craciun confera copilului increderea ca el comunica direct cu acest personaj si tine cont de dorintele lui – cu alte cuvinte in plan apropiat i se spune ca el este ascultat, este important, iar in plan mai indepartat putem spune ca este baza a ceea ce fiecare dintre noi avem si ne duce mai departe: Speranta.
Daca il ajuti sa isi faca scrisoarea si il “sprijini ” ca cererea lui sa ajunga la Mos Craciun este o alta ocazie de a consolida legatura intre parinti si copil, in care invata ca el poate cere si ajutor, ii creste increderea in sine si copilul devine mai sociabil pe termen lung.
Dincolo de faptul ca fiecare membru al familiei primeste un cadou, ei sunt impreuna ,este o sansa in plus de a-si exprima bucuria iubirii unuia fata de celalat.
Este momentul cind oamenii isi deschid inima dar si prilejul in care sufletul copiilor nostrii primeste cu aceasta ocazie “daruri” pe care la va duce mai departe cu el in timp oriunde ar fi: caldura familiei si bucuria de a fi impreuna cu cei dragi, increderea ca sunt iubiti asa cum sunt ei.
In toate aceste lucruri este de atras atentia ca trebuie avut un anumit echilibru pentru ca iubirea nu se masoara in numarul de cadouri oferite ci in ceea ce exprimam, simtim, in ceea ce oferim si primim in inima noastra.
Sa lasam sa intre in inima noastra cadouri ale sufletului care ne vor incinta, ne vor bucura si hrani pe tot parcursul anului pina cind vine iar Mos Craciun.
Va veni un moment cind copilul este pregatit sa afle ca de fapt mama sau tata erau cei care aduceau cadouri si nu Mos Craciun
Acest lucru se intimpla de regula cam in jurul virstei 8-9 ani cind copilul incepe sa isi puna intrebari despre existenta lui.
Atunci ii poti spune ca si tu ai crezut ca este real, ca de fapt il porti in suflet si acum ceea ce a reprezentat el, ca iti place sa fii pentru ceilalti Mos Craciun sa le faci surprize aducindu-le ce isi doresc.
Astfel eviti sa il amagesti ca nu crede indeajuns in existenta lui sau sa ii demolezi in mod brutal mitul
Daca inca el continua sa creada, inseamna ca mai are nevoie de existenta acestui personaj fabulos
A spune unui copil ca nu exista Mos Craciun echivaleaza cu a-i rapi copilaria si nu inseamna ca va deveni credul sau naiv ci ca in sufletul lui va exista ceva frumos care va da roade oricind in viata
Este un prilej pentru noi ca parinti sa ne deschidem inima primind daruri sufletesti chiar si acum.
Daruri care ne leaga de copilarie si ne aduce aminte de frumusetea ei.

Psiholog, psihoterapeut – consiliere psihologica  

Adresa cabinet: Bucuresti, Bdul Magheru
Punct de reper: Piata Romana, ASE.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

CUM SĂ CONTRUIEŞTI O RELAŢIE AFECTIVĂ SUSŢINATOARE CU COPILUL TĂU   A tunci cînd există o relaţie afectivă , susţinatoare, între părinte şi ...