joi, 25 iulie 2013

GRADINITA –o noua etapa in viata copilului






Mersul la gradinita este unul din evenimentele importante din viata unui copil, daca nu chiar primul deoarece el se desprinde de mediul familial si intra in contact cu alte persoane straine acestuia.
Desprinderea de mediul familial si integrarea in comunitate implica adaptarea la reguli si respectarea acestora.
Pentru ca este un pas important in drumul lui spre independenta are nevoie de increderea  si sustinerea parintilor a micutului, dar si in  gradinita si ce aduce ea bun pentru copil.
             Este de preferat datorita acestor lucruri  sa pregatim mai inainte acest eveniment pentru ca acestuia sa ii fie mai usor.
Poate exista  uneori pe de-o parte tendinta parintilor de a mai tine copilul acasa (sustinuta de diverse motivatii) insa pe de alta parte apare si nevoia copilului de a avea viata sociala.
Obisnuinta  cu ideea de a merge la gradinita poate preveni crizele de plins sau refuzul de a merge la gradinita
Astfel ca  o solutie la indemina si usoara ar fi sa va jucati cu el de-a gradinita.
Acesta poate fi imbinata cu povestirea pas cu pas intr-un ton vesel si pozitiv despre ce se intimpla la gradinita
Dealtfel ii puteti povesti chiar despre experientele dumneavoastra de la gradinita.
Categoric sunt de evitat prezentari sau remarci de genul :” lasa ca ai sa vezi tu ce te asteapta.....”  sau ” acolo o sa te puna sigur la punct, nu o sa iti mai mearga.....” , etc. Remarci ce  nu fac decit sa prezinte gradinita intr-o lumina nefavorabila de genul unei sperietori sau a unui loc de pedeapsa ce au drept urmare refuzul de a se mai duce acolo dar care poate avea implicatii si mai adinci psihologice:neincredere in sine, timiditate,refuzul de a se desprinde de mediul familial si a-si construi independenta, teama fata de nou, etc.
Ambii parinti au rol important in a-si pregati si ajuta copilul in ceea ce priveste acest mare pas.
In aceasta etapa premergatoare copilul inca este atasat indeosebi mamei si simte foarte usor ce se intimpla cu mama. Daca mama este tematoare si neincrezatoare in el si in ceea ce ii va aduce gradinita ca noua etapa din viata acesta poate prelua din temerile ei .
Tatal poate ajuta copilul sa se desprinda mai usor. Poate merge cu el sa vada de exemplu unde este gradinita.
De ajutor poate fi  si mersul impreuna la magazin pentru a-si alege singur hainutele si cele necesare pentru gradinita.
Este posibil ca la inceput copilul sa plinga  atunci cind il lasati la gredinita insa explicatii cu tact si rabdare ca atit timp cit el va sta acolo dumneavoastra mergeti la serviciu, ca veti veni cu siguranta sa il luati cind va sosi timpul
            Nu uitati sa manifestati un interes real pentru ce a facut la gradinita si sa il apreciati in fiecare zi pentru ce a facut el acolo
 
Psiholog, psihoterapeut – consiliere psihologica  

Adresa cabinet: Bucuresti, Bdul Magheru, nr.32-36, sc.A, ap.12, sector1, Romania
Punct de reper: Piata Romana, ASE.
http://www.cabinetdepsihologiepuchealiliana.blogspot.com
Telefon: 0722 207 760
e-mail: lilianapuchea@yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

CUM SĂ CONTRUIEŞTI O RELAŢIE AFECTIVĂ SUSŢINATOARE CU COPILUL TĂU   A tunci cînd există o relaţie afectivă , susţinatoare, între părinte şi ...