miercuri, 1 iulie 2015

Perioada de sarcina a gravidei si dezvoltarea emotionala sanatoasa a viitorului bebelus

Perioada de sarcina a gravidei  si dezvoltarea  emotionala  sanatoasa a viitorului bebelus
Viata  emotionala a copilului  este esentiala pentru viitorul lui de adult.

Dupa cum bine stim mama este cea mai importanta persoana din viata unui copil mai ales in prima parte a ei .
Aceasta relatie se construieste  inca din perioada intrauterina.
Felul in care se construieste relatia afectiva reprezinta baza cu care un copil pleaca pe drumul vietii.
Starea sufleteasca a mamei este importanta deoarece copilul traieste in rezonanta afectiva cu ea.
El simte bucuria mamei, optimismul,  acceptarea, dar, deopotriva si tristetea, anxietatea, frica, ingrijorarea, respingerea, etc. si este  direct influientat  de acestea.
Asa cum este important ca mama sa fie sanatoasa fizic pentru a putea aduce pe lume un copil sanatos la fel  de important este ca si  din punct de vedere emotional sa nu treaca peste anumite aspecte, sa aiba un echilibru emotional pentru ca micutulce urmeaza a se naste sa aiba o incarcatura sanatoasa emotionala, esentiala pentru drumul lui mai departe in viata.
O viitoare mamica  care are un echilibru emotional bun va fi mai putin anxioasa, va trece cu usurinta peste transformari, se va adapta mai repede  si se va bucura de tot ce ii aduce nou sarcina.
Va putea fi mai bine orientata  catre bebelus si mai optimista in ceea ce il priveste fara a-l impovara cu diferite proiectii  de genul cum”ar trebui” sa fie copilasul.
Copilul va percepe astfel viata ca pe un mediu bun , primitor, increzator, se va simti  acceptat pentru ceea ce este si nu pentru ceea ce “trebuie” sa fie, se va adapta mai bine la viata si la posibilitatile ei, va invata cum sa comunice  mai bine cu ceilalti, va devein un adult stabil emotional.
Tot asa  o mama anxioasa, crispata, trista sau care nu isi doreste sarcina poate transmite starea sa viitorului bebelus, iar el sa primeasca asta ca si cum ar fi un intrus in viata asta sau ca nu isi are locul aici, va percepe lumea ca fiind ostila, neprimitoare. Se va simti respins, va avea o imagine de sine proasta iar mai tirziu se va teme sa intre in relatie cu ceilalti.

Liliana Puchea - psiholog, psihoterapeut ,consiliere psihologica

Programari la telefon: 0722207760

Adresa cabinet: Bucuresti, Bdul Magheru
Punct de reper: Piata Romana, ASE.
http://www.cabinetdepsihologiepuchealiliana.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

CUM SĂ CONTRUIEŞTI O RELAŢIE AFECTIVĂ SUSŢINATOARE CU COPILUL TĂU   A tunci cînd există o relaţie afectivă , susţinatoare, între părinte şi ...