luni, 27 martie 2023

 

Cum  este influienţată relatia noastră

de felul in care a fost şi am vazut relaţia parinţilor noştri?

5 moduri în care relația părinților noștrii poate afecta relațiile noastre ca adulți

 

 

1.     Orice relație sănătoasă se bazeaza, se dezvolta si supraviețuiește datorită unei comunicării bune.

Abilitatea de a ne recunoaște și de a ne exprima emoțiile este esențială pentru o relație sănătoasă.

Insa atunci cind am avut drept model părinți care nu și-au exprimat emoțiile, este posibil să avem dificultăți în a învăța cum să ne identificăm și să ne exprimăm propriile emoții.

Dacă părinții tăi au fost în mod deschis afectuoși unul cu celălalt, atunci nu ar fi ieșit din comun să fii la fel cu partenerul tău.

Cu toate acestea, dacă ai crescut cu părinți care erau îndepărtați emoțional unul de celălalt, s-ar putea  ca tu să fii mai puțin receptiv la afecțiunea partenerului tău sau chiar să oferi mai putin.

 

2.Cum gestionați conflictul

Felul în care părinții tăi au gestionat neinţelegerile și felul in care le-au rezolvat, se reflectă in modul în care  tu tratezi rezolvarea conflictelor în propria relație.

 Părinții  si relaţia lor sunt modelul principal în ceea ce privește modul de a gestiona  o relație. De exemplu, dacă părinții nostrii au rezolvat conflictul ţipînd unul la celalalt, putem afla că țipatul este necesar pentru a rezolva conflictul.

 
Sau dacă ai văzut că părinții tăi nu se cearta niciodată în fața ta, te-ar putea face să crezi că o singură cearta cu propriul tău partener înseamnă că relația sa încheiat.

Pe de altă parte, dacă ai văzut că părinții tăi au o conversație sănătoasă și rezolvă conflictul într-un mod responsabil, vei avea tendința de a imita asta.

 

 

3. Cât de confortabil ești cu intimitatea

Dacă părinții tăi ar fi genul care au fost în mod deschis afectuoși unul cu celălalt, este la fel de probabil ca aşa să fii şi tu cu partenerul. 

Dacă ai crescut cu părinți care erau îndepărtați emoțional unul de celălalt, este posibil să fii mai puțin receptiv la afecțiunea partenerului tău sau tu sa fii mai indepartat emotional.

 

4. Cât de ușor sau greu îți este să ai încredere în partenerul tău

Încrederea este la fel de importantă ca și comunicarea într-o relație.

Dacă părinții tăi si-au facut promisiuni care nu s-au împlinit sau ai descoperit că s-au mințit în mod constant unul pe celălalt, acest lucru ar fi putut sa influienţeze felul in care  ai încredere în propriile relații romantice. 

A crește cu părinți care nu aveau încredere unul în celălalt face dificilă încrederea în partenerul tau.

 

5.  Cit de independenti suntem intr-o relatie

Dacă părinții tăi au fost fie extrem de distanti sau foarte dependenti unul de celălalt, s-ar putea ca si tu sa urmezi același lucru cu propriul tău partener.

Pe de altă parte, mulți oameni tind să-și dorească complet opusul a ceea ce au observat atunci când creșteau. A avea părinți independenți practic singuri intr-o relatie poate face ca o persoană  cu astfel de model  parental de relatie să fie foarte dependenta.

 

Pare si poate fi greu să rupi ciclul în care ai fost crescut, sa iesi in afara modelului, mai ales, dacă nu ai o referință pentru cum poate fi si altfel, pentru a-ti gasi propriul model.

Insa atunci când esti cu cineva care contează cu adevărat, merită efortul sa iti gasesti propriul model si sa il faci să funcționeze. 

 Meriți să fii fericit cu partenerul tău iar modelul din relația părinților tăi nu ar trebui să împiedice asta.

 

Liliana Puchea - Psihoterapeut ,consiliere psihologica
Programari la telefon: 0722207760
Adresa cabinet: Bucuresti, Bdul Iancu de Hunedoara
Punct de reper: Piata Victoriei.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

CUM SĂ CONTRUIEŞTI O RELAŢIE AFECTIVĂ SUSŢINATOARE CU COPILUL TĂU   A tunci cînd există o relaţie afectivă , susţinatoare, între părinte şi ...