joi, 6 aprilie 2023

Divorţul părinţilor nu este şi divorţul copiilor

Coparenting – un obiectiv pentru parinţii in situaţie de divorţ

 

 

Calitatea relației dintre părinți poate avea, de asemenea, o influență puternică asupra bunăstării mentale și emoționale a copiilor, precum și asupra incidenței anxietății și depresiei.

De cele mai multe ori a lasa deoparte  problemele cauzate de divort pentru a putea fi un parinte agreabil si mai ales pentru a te putea intelege cu fostul partener astfel incit sa fie vorba despre copil si nu despre ce a insemnat relatia sau despre cit de ranit ma simt nu este un drum usor si presupune un travaliu alaturi de multa rabdare. Nu e de neglijat nici ajutorul unui specialist care poate ajuta astfel incit sa aduca mai multa claritate si separare pregatind pentru un nou rol si anume acela de parinte aflat in situatie de divort.

Bineinteles ca toate problemele pline de stress si enervante care au insotit divortul, custodia, ingrijorarile legate de abilitatea de parinte a unuia sau a altuia, resentimentele si multe altele sunt ingrediente care se adauga.

Totuși, de dragul bunăstării copiilor tăi, este posibil să depășești provocările de co-parenting și să dezvolți o relație de lucru cordială cu fostul partener .


 Mesajul si scopul parteneriatului de coparenting,  este acela in care copilul percepe  că este mai importanț decât conflictul care a pus capăt căsniciei parintilor sai – și să înțeleagă că dragostea acestora pentru el va prevala în ciuda circumstanțelor în schimbare.

Copii ai căror părinți divorțați au o relație de cooperare vor  avea:

  • 1.Mai multa stabilitate si consistenta. Coparentingul promovează reguli, discipline și recompense similare între gospodării, astfel încât copiii să știe la ce să se aștepte și la ce se așteaptă de la ei.

     2.     Se vor simti mai in siguranta. Atunci cind copii sunt încrezători în dragostea ambilor părinți, eise adaptează mai rapid și mai ușor la divorț dar și la noile situații de viață. Vor avea o mai bună stimă de sine.Coparentingul poate ajuta astfel incit sa fie vorba despre copil si nu pe cine iubeste mai mult copilul sau care parinte este mai bun sau mai rau

     3. Vor ințelege mai bine rezolvarea problemelor. Copiii care își văd părinții continuând să lucreze împreună au mai multe șanse să învețe cum să rezolve ei înșiși problemele în mod eficient și pașnic.

     4.     Vor avea un mediu de dezvoltare sanatos din punct de vedere emotional. Copii expusi  la conflicte între părinți sunt mai susceptibili de a dezvolta probleme precum depresia, anxietatea , tulburari de atentie, absenteism, etc


     5.     Nu in cele din urma ei vor avea un  exemplu sănătos de urmat. Prin cooperarea cu celălalt părinte, stabiliți un model de viață pe care copiii voștri îl pot duce în viitor pentru a construi și a menține relații mai puternice.

     

     

    Liliana Puchea - Psihoterapeut ,consiliere psihologica
    Programari la telefon: 0722207760
    Adresa cabinet: Bucuresti, Bdul Iancu de Hunedoara
    Punct de reper: Piata Victoriei.

     


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

CUM SĂ CONTRUIEŞTI O RELAŢIE AFECTIVĂ SUSŢINATOARE CU COPILUL TĂU   A tunci cînd există o relaţie afectivă , susţinatoare, între părinte şi ...