sâmbătă, 1 aprilie 2023

 

DEPRESIA LA ADOLESCENTI

Depresia este o tulburare afectiva ce dureaza cel putin doua saptamini si este definită de o dispoziție tristă în majoritatea timpului, pierderea energiei și a interesului pentru activități.

Așadar, dacă nefericirea adolescentului tău durează mai mult de două săptămâni și prezintă alte simptome de depresie, poate fi timpul să ceri ajutor de la specialist.

Motivele pentru care un adoloescent ar putea maifesta simptome de tristete sau chiar depresie sunt foarte variate insa cele mai frecvente sunt legate de performanta scolara, orientarea sexuala si viata de familie au un impact major.

Cu cit afectiunea este mai grava cu atit adolesce
ntul este mai izolat, mai necomunicativ, mai rebel

Semnele și simptomele depresiei la adolescenți  includ o schimbare față de atitudinea și comportamentul anterioare ale acestuia.

Simptomele pot varia ca severitate si pot include exemplele de mai jos.

Toleranta scazuta la frustrare, crize de plins fara un motiv aparent, furie, tristete, pierderea interesului sau a placerii pentru activitatile obisnuite.Conflicte cu familia sau prietenii. Autoinvinovatire si autocritica exagerata. Stima de sine scazuta, sentimente de lipsa de valoare, probleme de concentrare, indecizie.Sentiment de goliciune sufleteasca, sentimentul ca viata si viitorul sunt fara speranta de imbunatatire. In cazuri grave ginduri frecvente de moarte sau suicid

Schimbari comportamentale cum ar fi agitatie, neliniste, tulburari de somn sau chiar insomnii, diverse somatizari ssau mai des dureri de cap fara o cauza medicala, performata scolara scazuta sau absenteism/abandon  scolar, comportament perturbator sau riscant(consum de alcool, droguri), lipsa interesului pentru igiena personala sau a aspectului, auovatamare(taiere pe corp sau ardere, etc). In cazuri grave tentative de suicid.


Acestea pot aduce  probleme semnificative la școală sau acasă, în activități sociale sau în alte domenii ale vieții.

Liliana Puchea - Psihoterapeut ,consiliere psihologica
Programari la telefon: 0722207760
Adresa cabinet: Bucuresti, Bdul Iancu de Hunedoara
Punct de reper: Piata Victoriei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

CUM SĂ CONTRUIEŞTI O RELAŢIE AFECTIVĂ SUSŢINATOARE CU COPILUL TĂU   A tunci cînd există o relaţie afectivă , susţinatoare, între părinte şi ...