luni, 28 mai 2012

Dezvoltarea psihologica a copiilor si rolul tatalui in viata lor


Daca pina mai in secolul trecut accentul era pus in general pe rolul mamei in dezvoltarea psihologica a copilului studiile recente pun in evidenta si rolul tatalui, al ambilor parinti deopotriva in dezvoltarea lui.
Pornind bineinteles de la rolul biologic al tatalui insa nu in cele din urma, cel psihologic are importanta lui majora.
Asa cum din primele luni de viata intrauterina copilul recunoaste glasul tatalui si reactioneaza pe masura, asa si pe parcursul vietii de dupa nastere, copii reactioneaza la prezenta acestuia in viata lor.
Daca in primul an de viata el are un rol mai mult indirect prin suportul oferit mamei, prezenta sustinatoare a lui este cruciala, copilul beneficiind sau suferind in functie de calitatea sustienrii oferta acesteia.
Incepind cu sfirsitul primului an de viata prezenta tatalui incepe sa capete o mai mare importanta ajungind sa aiba un rol activ in dezvoltarea psihologica echilibrata a copilului.
Astfel ca tatal este prima persoana care ajuta copilul sa se desprinda din unitatea pe care o formeaza cu mama siasa sa se pregateasca pentru iesirea in social
Tot tatal este si cel care trebuie sa puna limite,sa il obisnuiasca pe copil sa respecte reguli si chiar sa ii interzica anumite lucruri .
Evident totul cu masura, justificat si echilibrat
Absenta fie intr-un mod sau altul, fie absenta fizica dar si cea rezultata din neimplicarea in acest rol, ascunsa in spatele lui: ”eu ma duc la serviciu si vin seara prea obosit ca sa mai pot face si altceva” sau “are cine sa se ocupe de educatia lui ” duc bineinteles la un esec iar copilul poate invata ca nu trebuie sa respecte nici o regula, ca nu are nici o responsabilitate, nici o limita.
La capatul opus prea multa autoritate poate inhiba copilul riscind ca acesta sa devina prea rigid si limitat
Tatal joaca un rol important si in stabilirea identitatii sexuale astfel ca pentru baieti este foarte important in validarea masculinitatii(niciodata o femeie nu poate invata un baiat cum sa fie barbat.Pentru asta este nevoie de prezenta efectiva a tatalui si de a petrece timp in diverse activitati impreuna cu fiul lui)
Absenta acestuia va avea drept consecinta faptul ca ei vor fi agitati, nesiguri, tematori, impulsivi.
Bineinteles tata are si rolul de a fi modelului de sot in cuplu, astfel ca daca el a avut un comportament agresiv fata de sotia lui, cel mai probabil si fiul poate pune in joc acelasi lucru fata de partenera sa
La fel ca pentru baieti si pentru fete tata are un rol important in formarea identitatii de rol. Prin validarea calitatilor lor feminine ele vor deveni mai increzatoare, se vor simti valoroase, vor avea o stima de sine ridicata, vor fi sigure pe ele.
Desigur si aici este importanta imaginea pe care fetitele si-o vor construi despre barbati(tatal fiind primul barbat cu care intra in contact fetitele) si despre rolul acesteia in alegerea viitorului partener de cuplu. In cazul unei imagini negative ele vor avea o parere negativa generala despre barbati afectind astfel relatiile de cuplu
In dezvoltarea copilului pe linga influientele educative ale mamei vin in completare cele ale tatalui astfel ca daca tatal lipseste lucrurul acesta poate fi comparat cu un puzzle din care lipseste ceva ca sa alcatuiasca un tot unitar pentru ca un copil sa se poata dezvolta armonios
Si daca am vorbit despre rolul tatalui in dezvoltarea copiilor nu trebuie uitat ca el se afla in egala masura la fel de important ca cel al mamei iar o coordonare, armonioasa ce presupune intelegere si respect intre ambii parteneri nu pot face decit sa aiba efecte pozitive si sanatoase psihologic in viata copilului lor.
Psiholog, psihoterapeut – consiliere psihologica  
Adresa cabinet: Bucuresti,
Telefon: 0722 207 760
  

miercuri, 9 mai 2012

Parintii in relatie cu adolescentii lor


Adolescenta este una dintre perioadele grele daca nu chiar cea mai dificila perioada a vietii unei persoane.
Totusi poate nu acest aspect o va face de retinut in istoria personala a fiecarui adolescent daca unele din experientele pe care le pot avea sunt prevenite, evitate.
Ma refer aici la consumul de droguri si alcool, tentatii atit de facile fiecaruia dintre ei.
Desi o perioada grea, de trecere, adolescenta este totodata frumoasa, pentru ca ea beneficiaza din plin de energia si elanul vietii, iar asta face ca sa existe toate premisele sa putem evita in foarte mare masura ca ei sa aiba experiente din care cu greu se poate iesi.
Din punct de vedere psihologic adolescenta este virsta cind au loc prefaceri profunde, uneori procesul putind fi mai calm sau mai furtunos cu devansari spectaculoase sau intirzieri descurajante.
Numai ca atunci cind trecem peste aceasta etapa si ajungem la virsta maturitatii adesea uitam sau ne este teama sa ne uitam in urma, astfel incit sa ii putem intelege si sprijinii pe copii nostri ajunsi la adolescenta .
Sau poate uneori nu stim ce sa facem si unde sa apelam .
Constatam ca acum conditiile sociale sunt diferite de ceea ce am intilnit noi ca si experienta si uneori simtim ca acest lucru ne depaseste.
Totusi nu putem sa ne prefacem ca totul merge ca pe roate.
Ca el, adolescentul, este o persoana care nu mai are nevoie de ajutorul parintilor si se poate descurca singur absolvind parintii de a se uita catre el si catre ceea ce simte el.
Se intimpla ca uneori adolescentii sa fie mai retrasi, absorbiti de propria lor persoana pentru ca alteori acest lucru sa ia forma unei nevoi de a fi subiect al unei activitati sociale, de a iesi in fata, de a fi recunoscut ca peroana.
Adeseori aceasta nevoie se manifesta prin tendinta spre originalitate, spre a iesi din comun, manifestindu-se adeseori zgomotos.
Uneori acest lucru poate duce si catre comportamente deviante
Chiar daca adolescenta inseamna perioada in care tinerii incep sa se desparta de parintii lor in cautarea propriei identitati punindu-se mare accent pe grupul de prieteni si pe capatarea autonomiei, in aceste momente este destul de dificil sa putem avea un dialog cu ei .
Este bine de stiut ca desi ei spun ca nu asculta, totusi influenta sfaturilor venite din partea parintilor este mare – de fapt au cea mai mare influienta daca parintii vor sti cum sa abordeze problema.
Categoric ca nu vor arata ca a ajuns la ei mesajul pentru ca altfel nu ar fi cool.
Daca vom sti cum sa comunicam si sa abordam tinerii in aceasta perioada ca si parinti este mai putin probabil ca vor exista consecinte negative si ca marile pericole cum ar drogurile, alcoolul sa fie evitate astfel incit ei sa poata avea in fata o viata normala lipsita de ratacirea prin intunericul adictiilor de orice fel .
Cercetarile arata ca mai mult de 50% din sfaturile pe care adolescentii le iau in considerare vin din partea parintilor.
De aceea este bine sa se stie ca, desi scoala, societatea in ansamblul ei au si ele un rol activ si important in ceea ce priveste abordarea acestei probleme (aceea a consumului de droguri legale sau ilegale) in aceeasi masura si chiar mai mare este rolul dialogului intre adolescent si parinti in ceea ce poate insemna preventia ei.
Ei bine, o modalitate de a începe un dialog cu copilul dumneavoastră este de a utiliza acele momente “docile” in care comunicarea dintre dumneavoastra si adolescent este permeabila iar asta asigura o receptivitate mare a mesajului pe care vreti sa il transmite-ti
Ideea este de a utiliza o rampă de lansare pentru a începe o conversaţie despre droguri sau alcool.
Astfel ca, pornind de la ce se intimpla de exemplu cu diverse personaje sau figuri publice de genul actori, sportivi, profesionisti, rude sau colegi ei pot fi intrebati ce parere au despre asta si cum vad ei aceasta problema.
Aratati-va deschisi la a impartasi din experientele si opiniile sale despre acest tip de subiect despre care discutati.
Apoi, spuneti ce simti dumneavoastra in legatura cu asta si ceea ce te asteptati de la el. Încercaţi să fiti cald, dar ferm.
O alta modalitate de a ajunge la ei este aceea de a nu utiliza acel “trebuie” sau “asa sa faci altfel…….”
Ci de exemplu :” Eu nu incerc iti stric distractia.Te iubesc şi imi doresc să ramii sănătos. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să stai complet departe de droguri şi alcool “
Sau “Imi dau seama există o mulţime de ispite, mult mai multe ca atunci cind eram de virsta ta, insa stiu ca esti foarte inteligent si o persoana puternica si de aceea mă aştept să rămâi departe de ele indiferent de ce fac prietenii tăi"
Cu cit atitudinea dumneavoastra va fi mai critica si mai dezaprobatoare cu atit adolescentul va avea o atitudine de respringere si i se va parea mai atras de grupul “celor rai”.
De aceea la fel de util este sa ii incurajati sa isi cheme prienii acasa ca sa ii cunoaste-ti si dumneavoastra
Asta poate insemna si ca, nu toti “ciudatii” pe care ii vedem in compania copiilor nostri sunt chiar atit de periculosi, iar pentru adolescent ideea de a face parte dintr-o gasca reprezinta numai o faza
Adesea majoritatea adolescentilor sunt destul de anxiosi iar o modalitate utila de a le scadea anxietatea este de a le cultiva respectul de sine astfel incit sa poata sa fie apti sa faca fata diferitelor incercari, evitind astfel sa devina si mai anxiosi sau violenti sau sa recurga la acele mijloace de evadare din realitate
Desi nu arata, au nevoie permanent ca parintii sa fie alaturi de ei nu numai in momentele placute ci mai ales la nevoie indiferent de gravitatea lucrurilor
La fel de important pentru adolescent este de a-i fi luate in serios grijile, evitind sa ridem de ei sau sa le spunem ca sunt prea mici ca sa se ingrijoreze intr-o anume privinta
Aratindu-le ca intelegeti prin ce trec evitati astfel o blocare a comunicarii(legaturii) cu adolescentul
Il puteti sustine aratindu-i ca nu tot ce este la moda este si general valabil si ca fiecare are talentul lui iar prin asta ei sunt unici si valorosi
Asa cum fiecare are nevoie de hrana emotionala nici ei nu sunt omisi
Astfel ca este foarte important (si nu numai la aceasta virsta) sa puneti accentul pe ce este pozitiv, sa ii apreciati pentru lucrurile pozitive pe care le fac indiferent ca sunt de mica importanta sau nu.
La fel de important este de stiut ca ei au nevoie de a discuta cu altii si nu numai cu dumneavoastra – apartenenta la grup, lucru care nu trebuie ignorant.
Putem avea grija insa ca ei sa aiba acces la informatii clare si realiste despre droguri, alcool, relatii si sex fara a ignora de exemplu ce stie déjà astfel ca, de exemplu, chiar daca are multe informatii despre ceea ce inseamna a consuma alcool si consecinte nu ar strica sa ii amintim ca o persoana care a consumat alcool nu este la fel de in siguranta pe strada asa cum este o persoana care nu a consumat alcool sau ca o fata care a consumat alcool are sanse mai mari sa faca alegeri stupide sau sa se duca cu personae necunoscute.
Sau ca a consuma droguri nu poti sti ce cumperi si ce efect vor avea asupra lor, si, in nici un caz unul din cele mai bune si, ca, daca nu s-a intimplat nimic de prima data nimeni nu garanteaza ca a doua oara nu se va intimpla
In aceasta etapa tinerii sunt tentati sa testeze limitele incercind sa modifice echilibrul de putere si autoritate in propria directie, uneori recurgind la actiuni ce ii pot pune in pericol
Totusi critica nu poate face decit sa inaspreasca comportamentul negativ in comparatie cu iubirea, compasiunea, comunicarea cu ei
Ceea ce ar avea drept consecinta deschiderea lor catre dumneavoastra dar si cresterea respectului de sine, increderea si asumarea responsabilitatilor, chiar daca acestea nu pot fi vazute decit in timp.
Nu ignorati spunindu-va ca este doar un copil sau ca treaba lui este doar aceea de a invata ci oferitii oportunitati de a va ajuta in treburile casnice sau sa participe la luarea deciziilor de familie
Oferitii petrecerea unui timp de calitate si nu cantitate chiar daca la virsta aceasta sunt mai tentati si chiar este normal sa isi petreaca timpul cu prietenii.
Profitati ori de cite ori sunt acasa pentru construirea unei relatii de calitate.
Si sa nu uitam ca nimeni nu este perfect iar atunci cind apar momentele de criza contrar zicalei “rufele se spala in familie”este important sa stiti ca puteti cere si ajutor specializat
Iar asta nu va face din dumneavoastra o persoana mai slaba sau mai putin importanta.
Din contra a cere de ajutor din timp este important deoarece se pot reduce “pagubele ” ce se datoreaza intirzierii abordarii problemei
Cum de altfel nu sunt de neglijat nici “simptomele ” pe care le pot manifesta tinerii si care pot sa insemne ca au nevoie de ajutor specializat.
De exemplu mari cantitati de timp petrecute de unul singur, izolarea de familie si de prieteni, schimbari bruste in performantele scolare, absenteism scolar, schimari drastice in starea de spirit sau comportament, lipsa de interes sau hobbyuri sociale.
Acestea insa neaparat trebuiesc incadrate si in context care poate fi nu numai un indicator de alarma dar care poate aparea si in urma unei schimbari de domiciliu sau a unei modificari in situatia familiara
Cel mai important insa este comunicarea cu adolescentul precum si asigurarea acelui mediu in care sa se simta in siguranta astfel incit sa poata spune ce il preocupa
Psiholog, psihoterapeut – consiliere psihologica  

Adresa cabinet: Bucuresti, Bdul Magheru, nr.32-36, sc.A, ap.12, sector1, Romania
Punct de reper: Piata Romana, ASE.
http://www.cabinetdepsihologiepuchealiliana.blogspot.com
Telefon: 0722 207 760
e-mail: lilianapuchea@yahoo.com
 

CUM SĂ CONTRUIEŞTI O RELAŢIE AFECTIVĂ SUSŢINATOARE CU COPILUL TĂU   A tunci cînd există o relaţie afectivă , susţinatoare, între părinte şi ...