luni, 28 mai 2012

Dezvoltarea psihologica a copiilor si rolul tatalui in viata lor


Daca pina mai in secolul trecut accentul era pus in general pe rolul mamei in dezvoltarea psihologica a copilului studiile recente pun in evidenta si rolul tatalui, al ambilor parinti deopotriva in dezvoltarea lui.
Pornind bineinteles de la rolul biologic al tatalui insa nu in cele din urma, cel psihologic are importanta lui majora.
Asa cum din primele luni de viata intrauterina copilul recunoaste glasul tatalui si reactioneaza pe masura, asa si pe parcursul vietii de dupa nastere, copii reactioneaza la prezenta acestuia in viata lor.
Daca in primul an de viata el are un rol mai mult indirect prin suportul oferit mamei, prezenta sustinatoare a lui este cruciala, copilul beneficiind sau suferind in functie de calitatea sustienrii oferta acesteia.
Incepind cu sfirsitul primului an de viata prezenta tatalui incepe sa capete o mai mare importanta ajungind sa aiba un rol activ in dezvoltarea psihologica echilibrata a copilului.
Astfel ca tatal este prima persoana care ajuta copilul sa se desprinda din unitatea pe care o formeaza cu mama siasa sa se pregateasca pentru iesirea in social
Tot tatal este si cel care trebuie sa puna limite,sa il obisnuiasca pe copil sa respecte reguli si chiar sa ii interzica anumite lucruri .
Evident totul cu masura, justificat si echilibrat
Absenta fie intr-un mod sau altul, fie absenta fizica dar si cea rezultata din neimplicarea in acest rol, ascunsa in spatele lui: ”eu ma duc la serviciu si vin seara prea obosit ca sa mai pot face si altceva” sau “are cine sa se ocupe de educatia lui ” duc bineinteles la un esec iar copilul poate invata ca nu trebuie sa respecte nici o regula, ca nu are nici o responsabilitate, nici o limita.
La capatul opus prea multa autoritate poate inhiba copilul riscind ca acesta sa devina prea rigid si limitat
Tatal joaca un rol important si in stabilirea identitatii sexuale astfel ca pentru baieti este foarte important in validarea masculinitatii(niciodata o femeie nu poate invata un baiat cum sa fie barbat.Pentru asta este nevoie de prezenta efectiva a tatalui si de a petrece timp in diverse activitati impreuna cu fiul lui)
Absenta acestuia va avea drept consecinta faptul ca ei vor fi agitati, nesiguri, tematori, impulsivi.
Bineinteles tata are si rolul de a fi modelului de sot in cuplu, astfel ca daca el a avut un comportament agresiv fata de sotia lui, cel mai probabil si fiul poate pune in joc acelasi lucru fata de partenera sa
La fel ca pentru baieti si pentru fete tata are un rol important in formarea identitatii de rol. Prin validarea calitatilor lor feminine ele vor deveni mai increzatoare, se vor simti valoroase, vor avea o stima de sine ridicata, vor fi sigure pe ele.
Desigur si aici este importanta imaginea pe care fetitele si-o vor construi despre barbati(tatal fiind primul barbat cu care intra in contact fetitele) si despre rolul acesteia in alegerea viitorului partener de cuplu. In cazul unei imagini negative ele vor avea o parere negativa generala despre barbati afectind astfel relatiile de cuplu
In dezvoltarea copilului pe linga influientele educative ale mamei vin in completare cele ale tatalui astfel ca daca tatal lipseste lucrurul acesta poate fi comparat cu un puzzle din care lipseste ceva ca sa alcatuiasca un tot unitar pentru ca un copil sa se poata dezvolta armonios
Si daca am vorbit despre rolul tatalui in dezvoltarea copiilor nu trebuie uitat ca el se afla in egala masura la fel de important ca cel al mamei iar o coordonare, armonioasa ce presupune intelegere si respect intre ambii parteneri nu pot face decit sa aiba efecte pozitive si sanatoase psihologic in viata copilului lor.
Psiholog, psihoterapeut – consiliere psihologica  
Adresa cabinet: Bucuresti,
Telefon: 0722 207 760
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

CUM SĂ CONTRUIEŞTI O RELAŢIE AFECTIVĂ SUSŢINATOARE CU COPILUL TĂU   A tunci cînd există o relaţie afectivă , susţinatoare, între părinte şi ...