sâmbătă, 22 decembrie 2012

Craciunul in sufletele noastre.

Sărbatoarea Crăciunului aduce cu ea nu numai o tradiție ci și o promisiune a renașterii speranței de viață cu tot ce cuprinde ea. Nu intâmplator in toiul iernii când totul este inghețat și pare a fi ramas așa,această sarbatoare are și menirea de a umple sufletele cu bucurie și de a ne intoarce către ceea ce urmează chiar dacă pare adânc îngropat sub straturi de zăpada. Ele însele conțin promisiunea unei lumi vii si plină de viața astfel încât simbolic putem privi acest lucru ca pe o certitudine că întotdeauna chiar dacă lucrurile par înghețate, stagnate să nu lipsească speranța că vor veni și clipe pline de căldura vieții.
  Așa cum iarna precede primăvara așa și speranța din suflet precede implinirea , liniștea, încrederea; așa cum soarele topește zăpada așa și iubirea, sentimentele pozitive fac să topească iarna sentimentelor întunecate, înghețate.
 Tradiția Crăciunului, aduce din punct de vedere psihologic o multitudine de semnificații: adunând familia in jurul pregătirilor dar și a sărbatoririi impreună creează sentimentul de apartenență umbrind pe cel al însingurării; curațenia casei poate duce cu gândul la curațenie sufletească, să aruncam ce nu ne mai este de folos, lucruri învechite, să aducem clarificare, lumina si aer curat in colțurile neumblate ale sufletului, toate acestea reprezentând sursa  înnoirii ce va veni.
 Pregătirea unor bucate alese precum și masa de Crăciun,pot reprezenta simbolic  hrana psihologică plină de iubire si armonie impartită cu cei dragi  care nu poate aduce decit apropierea relatiilor cu ceilalti, armonizarea lor.
Bineînteles ca, oricine poate fi un “Moș Craciun” ce imparte daruri ale sufletului sau aducând celorlati bucurie dar deopotrivă și cel care primește daruri bucurându-se astfel de cele primite.
 Un lucru însă poate de care uităm la vârsta maturității este acela ca Moșul in genere există pentru toți și nu numai dacă “a fost sau nu cuminte, creând astfel premisele căii inimilor deschise și a comunicării de la suflet la suflet și nu doar pentru că merită sau nu riscând astfel să ramânem ancorați în iarna sufletelor noastre.

 Liliana Puchea Psiholog, psihoterapeut – consiliere psihologică 


Programari la telefon 0722207760
Adresa cabinet : Bdul Magheru nr.32-36, zona Piata Romana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

CUM SĂ CONTRUIEŞTI O RELAŢIE AFECTIVĂ SUSŢINATOARE CU COPILUL TĂU   A tunci cînd există o relaţie afectivă , susţinatoare, între părinte şi ...