luni, 3 aprilie 2023

 

Cum să-ți dezvolți maturitatea emoțională?

 

1. Fii atent la tine

Acorda atentie felului in care gindesti, actionezi,ce aptitudini ai , ce defecte ai. Este adesea complicat, deoarece presupune să ne uităm si la ce nu ne place la noi. Ca sa pot schimba trebuie sa stiu ce am de schimbat, care este modul de funcționare care ne împiedică să creștem emoțional.

2. Constientizeaza-ti sentimentele

De multe ori preferăm să nu acordăm prea multă atenție la ceea ce simtim deoarece acestea  pot fi enervante sau prea intense. Totuși, dacă  ne separam de ceea ce simtim nu iseamna ca acestea vor disparea. Le vom purta dupa noi ca un gemantan cu lucruri nefolositoare care va deveni din ce in ce mai greu

 Așadar, atunci când trăiești anumite sentimente, lasă-le să iasă la iveală, acordă-ți timp să le cunoști în profunzime și investe efort pentru a le putea elabora și adapta în interiorul tău.

 3. Analizează-ți reacția emoțională

Este important să învățăm să ne modulăm reacțiile emoționale astfel încât acestea să fie cât mai adecvate. Pentru a face acest lucru este important să fii atent la reacțiile emoționale pe care le ai la diferite situații și să analizezi dacă într-adevăr sunt potrivite sau nu. Este important să dobândești o reacție emoțională cit mai adaptativă.

 4. Analizează-ți reacția comportamentală

Analizează-ți comportamentul atunci când reacționezi la orice situație care îți provoacă o emoție. Obiectivul este ca înaintea reacțiilor emoționale să poți introduce motivul pentru  care alegi sa ai un comportament mai putin impulsiv.

 5. Antrenează apariția rațiunii

Pentru a ajunge la maturitatea emoțională, trebuie să învățăm să folosim rațiunea chiar și în acele momente mai emoționante. Dacă reușim să facem acest lucru, vom avea opțiuni mai mari de a obține un comportament adecvat, care să fie în concordanță cu felul nostru de a fi, cu modul nostru de a gândi și cu valorile și principiile noastre, mai degrabă decât cu reacția noastră emoțională.

6. Antreneaza empatia

Pentru a ajunge la maturitatea emoțională trebuie să știi să empatizezi cu ceilalți.

Empatia este o abilitate de bază pentru a învăța să relaționezi bine cu ceilalți și să dezvolti comportamente mature emoțional.

7. Analizează-ți nevoile în mod corespunzător

De multe ori oamenii se lasă ghidați de nevoile cele mai imediate și ne este greu să ținem cont de cele pe termen lung. Cu toate acestea, a putea efectua o analiză adecvată a nevoilor personale este una dintre cheile pentru a putea funcționa într-un mod benefic. Dacă te poți analiza pe tine, viața, mediul și nevoile tale dintr-un punct de vedere larg, vei avea mai multe resurse pentru a-ți alege corect acțiunile și a trăi în armonie cu felul tău de a fi, cu valorile și principiile tale morale.

8. Dezvoltă asertivitatea

Stilul de comunicare asertiv se bazează pe comunicare într-un mod care să îți respecte drepturile dar și pe cele ale altor persoane.

9.Dezvoltă-ți stima de sine

Fără o stima de sine pozitivă nu poți să te relaționezi cu ceilalți sau să atingi obiectivele pe care ți le-ai propus.

Liliana Puchea - Psihoterapeut ,consiliere psihologica
Programari la telefon: 0722207760
Adresa cabinet: Bucuresti, Bdul Iancu de Hunedoara
Punct de reper: Piata Victoriei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

CUM SĂ CONTRUIEŞTI O RELAŢIE AFECTIVĂ SUSŢINATOARE CU COPILUL TĂU   A tunci cînd există o relaţie afectivă , susţinatoare, între părinte şi ...